Астана қ., Керей, Жәнібек хандар қ., 3 үй
Версия для слабовидящих

Снимок экрана 537

Химиотерапия және агранулоцитоз кезінде тамақтану бойынша ұсыныстар (лейкоциттер саны 1 мың/мкл-ден аз болған кезде).

Терапия кезінде жақсы тамақтану терапияның жанама əсерлерін жеңу, денені инфекциялардан қорғау жəне есірткіден зақымдалған қалыпты тіндердің қалпына келуін тездету тұрғысынан өте маңызды. Жақсы ТАМАҚТАНУ дегеніміз - барлық қоректік компоненттері бар теңдестірілген тамақтану бағдарламасын пайдалану.

 

Мыналарды қолдануға болады:

- кешегі немесе кептірілген, жоғары жəне 1-сұрыпты бидай ұнынан пісірілген нан;

- тұзды бұрама тоқаш, жарма, вермишель, к еспе, к артоп қосылған майсыз ет немесе балық сорпасы;

- ет түйірлері қосылған майсыз сорпа, майсыз, майы алынған сиыр еті, бұзау еті, тауық, күркетауық, терісі жоқ құс еті;

- жаңа ауланған балықтың майсыз түрлері, жаңа дайындалған сүзбе, өңделген ірімшік (майлы емес);

- ботқалар - жарма ұнынан суда немесе 1\3 сүтте дайындалған күріш, сұлы, қарақұмық ботқалары, күріштен, ұнтақ жармадан дайындалған көмеш;

- буда пісірілген күріш котлеттері;

- қайнатылған вермишель;

- макарондар, картоп, пісірілген алма, мармелад;

- зефир, тосап пен джем;

- құрғақ печенье, карамель, ирис;

- жүгері таяқшалары;

- салмасы жоқ шоколад, майсыз сорпа, ванилин, даршын;

- шай (қайнату үшін қолданылады)

 - жасыл жəне қара;

 - кофе жəне какао;

- итмұрын , кептірілген қара жидектен жасалған қайнатпа;

- кептірілген жемістерден жасалған компоттар (жаңадан дайындалған);

- кисель (жаңадан дайындалған); - қайнаған суға дайындалған морс; - дайын тағамның бір порциясына немесе нанмен бірге 5-15 г сары май.

 

Мыналарға тыйым салынады:

- Бауырсақ, қуырылған пирогтар;

- фаст-фуд, суық сорпалар (окрошка ) , күшті , майлы сорпалар, қырғауыл;

- майлы ет түрлері, үйрек, қаз еті;

- ысталған өнімдер, шұжықтар, шұжықшалар, кебаб, лагман;

- лазанья, тағамдардың майлы түрлер, тұздалған жəне ысталған балық, уылдырық, кез-келген консервілер;

- ашытылған сүт өнімдері-айран, ТАН жəне т. б.;

- тұтас сүт жəне қышқылдығы жоғары басқа да сүт өнімдері;

- ірімшік, йогурт, тары;

- арпа жармасынан пісірілген ботқа, арпа жармасы;

- қызанақ, қияр, қырыққабат;

- кез-келген көкөніс, жүзім;

- кептірілген жемістер - құрма, мейіз жəне т. б., жаңғақтар;

- өрік, қара өрік;

- шикі түрдегі, пісірілген қызылша;

- жидектер, балмұздақ, шоколад, тəтті тоқаштар;

- алма, алмұрт, құрма;

- көкөніс консервілері;

- тəтті жемістерден жасалған мусс жəне желе;

- жаңғақтар;

- сүзбелер;

- салмасы бар печенье мен шоколад;

- пастила, грильяж, шоколад тоқаштары (сникерс, марс, баунти жəне т. б.);

- ащы жəне майлы тұздықтар;

- қыша, бұрыш, соя соусы;

- томат пастасы, көкөніс сорпалары, сарымсақ;

- шай пакеттерін алып тастаңыз;

- жүзім , алша жəне өрік шырындары;

- газдалған (кока-кола, спрайт, пепси, фанта жəне т. б.) жəне салқын сусындар;

- квас, жұмыртқа, кез-келген тағамдар.