Химиотерапия және агранулоцитоз кезінде тамақтану бойынша ұсыныстар (лейкоциттер саны 1 мың/мкл-ден аз болған кезде).
Терапия кезінде жақсы тамақтану терапияның жанама əсерлерін жеңу, денені инфекциялардан қорғау жəне есірткіден зақымдалған қалыпты тіндердің қалпына келуін тездету тұрғысынан өте маңызды. Жақсы ТАМАҚТАНУ дегеніміз - барлық қоректік компоненттері бар теңдестірілген тамақтану бағдарламасын пайдалану.
Мыналарды қолдануға болады:
- кешегі немесе кептірілген, жоғары жəне 1-сұрыпты бидай ұнынан пісірілген нан;
- тұзды бұрама тоқаш, жарма, вермишель, к еспе, к артоп қосылған майсыз ет немесе балық сорпасы;
- ет түйірлері қосылған майсыз сорпа, майсыз, майы алынған сиыр еті, бұзау еті, тауық, күркетауық, терісі жоқ құс еті;
- жаңа ауланған балықтың майсыз түрлері, жаңа дайындалған сүзбе, өңделген ірімшік (майлы емес);
- ботқалар - жарма ұнынан суда немесе 1\3 сүтте дайындалған күріш, сұлы, қарақұмық ботқалары, күріштен, ұнтақ жармадан дайындалған көмеш;
- буда пісірілген күріш котлеттері;
- қайнатылған вермишель;
- макарондар, картоп, пісірілген алма, мармелад;
- зефир, тосап пен джем;
- құрғақ печенье, карамель, ирис;
- жүгері таяқшалары;
- салмасы жоқ шоколад, майсыз сорпа, ванилин, даршын;
- шай (қайнату үшін қолданылады)
- жасыл жəне қара;
- кофе жəне какао;
- итмұрын , кептірілген қара жидектен жасалған қайнатпа;
- кептірілген жемістерден жасалған компоттар (жаңадан дайындалған);
- кисель (жаңадан дайындалған); - қайнаған суға дайындалған морс; - дайын тағамның бір порциясына немесе нанмен бірге 5-15 г сары май.
Мыналарға тыйым салынады:
- Бауырсақ, қуырылған пирогтар;
- фаст-фуд, суық сорпалар (окрошка ) , күшті , майлы сорпалар, қырғауыл;
- майлы ет түрлері, үйрек, қаз еті;
- ысталған өнімдер, шұжықтар, шұжықшалар, кебаб, лагман;
- лазанья, тағамдардың майлы түрлер, тұздалған жəне ысталған балық, уылдырық, кез-келген консервілер;
- ашытылған сүт өнімдері-айран, ТАН жəне т. б.;
- тұтас сүт жəне қышқылдығы жоғары басқа да сүт өнімдері;
- ірімшік, йогурт, тары;
- арпа жармасынан пісірілген ботқа, арпа жармасы;
- қызанақ, қияр, қырыққабат;
- кез-келген көкөніс, жүзім;
- кептірілген жемістер - құрма, мейіз жəне т. б., жаңғақтар;
- өрік, қара өрік;
- шикі түрдегі, пісірілген қызылша;
- жидектер, балмұздақ, шоколад, тəтті тоқаштар;
- алма, алмұрт, құрма;
- көкөніс консервілері;
- тəтті жемістерден жасалған мусс жəне желе;
- жаңғақтар;
- сүзбелер;
- салмасы бар печенье мен шоколад;
- пастила, грильяж, шоколад тоқаштары (сникерс, марс, баунти жəне т. б.);
- ащы жəне майлы тұздықтар;
- қыша, бұрыш, соя соусы;
- томат пастасы, көкөніс сорпалары, сарымсақ;
- шай пакеттерін алып тастаңыз;
- жүзім , алша жəне өрік шырындары;
- газдалған (кока-кола, спрайт, пепси, фанта жəне т. б.) жəне салқын сусындар;
- квас, жұмыртқа, кез-келген тағамдар.